Korona, Opadanje kose, Saveti

Da li vam opada kosa posle korone?

Katarina Maravich Haircolorist

Veliki broj žena nam se javlja upravo sa ovim problemom. Nakon preležane bolesti, primećuju hronično i pojačano opadanje kose. Obično se ovo dešava nakon tri meseca od izlečenja, nekad u jačoj meri (opadanje u pramenovima), a nekad se dešava da kosa neprimetno opada, ali duži vremenski period.

Poznato nam je da dlaka inače ima svoj vek trajanja i da je normalno da u određenim periodima godine opadanje kose bude pojačano. Ukoliko primetite da vaša kosa opada više nego inače, možda je pravo vreme da proverite par stvari i da pristupite drugačijoj nezi svog temena, pogotovo ukoliko ste preležali koronu.

Skloni smo tome da slušamo raznorazne savete koje pročitamo u časopisima ili na internetu, verujemo informacijama koje nisu proverene. Nažalost, većina žena izgubi svoje vreme i novac kupujući neproverene preparate koje su videle na nekoj reklami, u nadi da će im se problem rešiti što pre.

Naš savet je, svakako, slušati proverene ljude koji su za tu oblast specijalizovani i uz njihove savete rešiti problem.

Svakako, prvi korak kada primetite hronično opadanje u pramenovima jeste odlazak endokrinologu, kako biste proverili svoje hormone, kao i štitnu žlezdu.

Takođe, potrebno je proveriti i depoe gvožđa (anemija je čest uzrok opadanja kose).

Još jedan razlog opadanje kose može biti i antikoagulantna terapija, koja se često koristi kod izlečenja od kovida.

Stres, takođe, utiče na opadanje kose. U ovom slučaju je to preležana infekcija, telo se bori sa težom infekcijom (traumom), što izaziva stres. Naše telo u borbi sa virusima štedi na manje važnim strukturama, kao što je dlaka (proteini se umesto u proizvodnju dlake, usmeravaju u odbranu organizma).

Dermatolozi kažu da je opadanje kose normalan psihološki odgovor na stresni događaj (u ovom slučaju kovid) i samo je privremen.